Yükleniyor

İskele

İskele’nin tarihine ilişkin kalıntılar M.Ö. 1900 ile 1625 yılları arasındaki orta ve genç Tunç Çağı'na ait olduğu bilinmektedir. İlk yerleşim yeri ise M.S. 1200 civarında görülmektedir. İnanışa göre İskele, ilk zamanlarında üç küçük köyün birleşmesi sonucu oluştuğu için Rumca’da üç köy anlamına gelen ‘Trikomo’ adı verilmiştir. Ancak 1974 yılı sonrasında Larnaka’dan gelen göçmenler tarafından adı İskele olarak değiştirilmiştir.

İskele’de ziyaret edebileceğiniz yerler arasında Kantara Kalesi, İskele İkon Müzesi, Aphendrika (Urania) Antik Kenti, Panagia Theodokou Kilisesi, Ay. Philon Kilisesi, Ay. Triaz Bazilikası ve Apostolos Andreas Manastırı yer almaktadır. Bu manastır, yolcuların koruyucusu, rüzgarların hakimi ve mucizeler yaratıcısı olarak adanmıştır ve görkemli mimarisi ve göz alıcı sembolleriyle dikkat çekmektedir.

İskele'nin doğal güzellikleri de hayran bırakıcıdır. Karpaz Yarımadası içinde yer alan İskele, doğal yapısıyla da ünlüdür. Altın Kum Sahili, dünyanın en güzel plajlarından biridir. Altın rengindeki kumu ve berrak sularıyla öne çıkan bu plaj, kuşkusuz Doğu Akdeniz ve Avrupa ülkeleri içinde en önemli plaj olarak değerlendirilebilir. Endemik bitkilerle kaplı bu coğrafya, zamanda kuşların ve deniz kaplumbağaları için de önemli bir yumurtlama alanıdır. Karpaz Milli Park alanında Karpaz Eşekleri gibi endemik türler de yaşamaktadır.

Yarımadanın en ucunda yer alan ve Dipkarpaz olarak bilinen yerin antik çağlardaki ismi Carpasia’dır. Klasik dönemden orta çağa kadar burada yaşandığı bilinmektedir.

İskele, son yıllarda ekoturizm açısından da ilgi görmektedir ve sakin ve sağlıklı bir bölgede yaşamak isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Burada gün batımını izlemeniz ve su altı dalışları yaparak zenginliği keşfetmeniz de tavsiye edilmektedir.

Öne Çıkan İlanlar

En üste çık